Hermans Suikermaïs
Hermans Suikermaïs teelt Suikermaïs op onze proefvelden.
Benieuwd hoe dat in z’n werk gaat? Dat lees je hier!
Meer dan 25 jaar geleden is Giel Hermans tijdens een les tuinbouw op de hogere agrarische school in aanraking gekomen met suikermaïs en begonnen met het telen van een halve hectare.
Inmiddels beslaat het eigen teeltoppervlak van Hermans Suikermaïs meer dan 100ha per jaar en de internationale teelt meer dan 500ha. De teelt, rassenkeuze en zaaiplanning is altijd een grote passie van Giel gebleven en hij is nog steeds iedere dag bezig om de kwaliteit te verbeteren.
In de loop der jaren heeft Giel medewerkers om zich heen verzameld die net zo gepassioneerd over suikermaïs zijn als Giel zelf. Van telen, importeren, schoonmaken tot aan verpakken, Hermans Suikermaïs heeft alles zelf in de hand om ten alle tijden de beste suikermaïs te leveren.
Jaarrond suikermaïs telen onder goede condities
Vanaf april beginnen we met het telen van onze eigen suikermaïs. Door gebruik te maken van de nieuwste machines worden de zaden op de juiste afstand en diepte gezaaid zodat ieder perceel optimaal benut kan worden. Nauwkeurig monitoren we de ontwikkeling van de plant door wekelijks alle percelen te bezoeken en digitale weerstations in te zetten. Zo weten we precies wat er op, onder en boven de grond gebeurt en kunnen we het oogstmoment zeer nauwkeurig bepalen; alles om de kwaliteit en smaak van onze suikermaïs te garanderen.
De grond wordt na het ploegen met een cultivator los gemaakt en daarna wordt een rol een vlak zaaibed gemaakt zodat de mais de beste kans heeft om te ontkiemen.
Het zaaien gebeurt met een speciaal aangepaste zaaimachine, die de zaden nauwkeurig op de juiste afstand in de rij legt.
Eind juli is de eerste suikermaïs rijp en wordt dan machinaal geoogst d.m.v. een klembandoogstmachine, waardoor beschadiging aan de kolven uitgesloten is.
De mais wordt gelost vanuit de oogstmachine in een kipper.