20 december 2019

Vlaams Aquacultuur Symposium te Agropolis

Overheidsinstanties, onderzoekscentra, visverwerkende bedrijven, viskwekers en consumenten worden tijdens het Vlaams Aquacultuur Symposium verenigt met één gemeenschappelijk doel: het ontwikkelen van een duurzame aquacultuur in Vlaanderen. Ieder jaar is het Aquacultuur Symposium 'the place to be' om contacten te leggen binnen de sector, ideeën uit te wisselen en als sector een input te geven aan het lopende onderzoek.

Dit jaar nodigde KU Leuven het grote publiek uit voor het achtste Vlaams Aquacultuur Symposium in Agropolis. Het thema van dit symposium was ‘Aquacultuur opstarten in Vlaanderen’. 

Aanwezige werden verwelkomt door Wouter Merckx, directeur van TRANSfarm. TRANSfarm is een pilot farm die ingezet wordt om labo-expertise in de circulaire bio-economie op te schalen en praktijkklaar te maken.  Naast Wouter Merckx, kwam ook Vlaams minister van econonie, innovatie, werk, sociale economie en landbouw, Hilde Crevits aan het woord via een videoboodschap.

Om het thema meer duiding te geven, starte Daniel Apolônio Silva de Oliveira, KU Leuven met het opsommen van de meest geschikte locaties voor industriële synergie met aquacultuur in Vlaanderen. Hier mocht Agropolis niet ontbreken. Onze site leent zich uitstekend voor het opstarten van een aquacultuur bedrijf. Vers water aanvoer en hernieuwbare energie zijn een must voor startende bedrijven binnen de aquacultuur.

Natuurlijk mag het wetgevende kader voor aquacultuur in Vlaanderen niet ontbreken om een bedrijf in Aquacultuur op te starten.  Lies Bamelis, DLV, heeft dit voor ons toegelicht.

Tenslotte werd het woord genomen door Kristof Das, Manager van Agropolis. Hij legde uit waarom locatie en andere sleutelelementen belangrijk zijn voor een succesvolle aquacultuur investering.

Een pauze met aangepaste vishapjes in lijn met het symposium, zodat men klaar was om te starten met voorbeelden in de praktijk.

Willy Verdonck, van Royal Belgian Caviar legde uit hoe steurteelt en kaviaarproductie een lange weg moet afleggen om rendabel te zijn. Eric De Muylder van Crevetec deelde zijn ervaring in het produceren van tropische garnalen in een volledig gesloten systeem. Mark Stulens, SIBELCO lichte het IMTAC-VL project toe. Maarten Uyttebroek van Flanders Food had resultaten bij van BlueBio 202; Dit ERA-Net Cofund projectoproep voor de Vlaamse aquacultuurt werd opgezet om de coördinatie van de onderzoeks- en innovatieprogramma's te versterken op het gebied van aquatische biomassa. 

Patrick Sorgeloos, voorzitter Strategische Stuurgroep Aquacultuur Vlaanderen bedankte iedereen voor de interesse en aanwezigheid. We kijken uit naar het 9de symposium!