Agropolis - Inspiratiesessie Vertical Farming
6 januari 2017

Vertical Farming, iets voor u?

Innovatie en duurzaamheid gaan hand in hand, ook in de land- en tuinbouw. Eén van de concepten die in de sector stilaan aan een opmars bezig is, is Vertical Farming. Onlangs organiseerde Agropolis Kinrooi, samen met haar partners “Innovatiesteunpunt” en de “Association for Vertical Farming”, een inspirerende sessie waarin dit concept van A tot Z werd toegelicht. Verschillende ondernemers brachten een praktijkgetuigenis over hun succesvol Vertical Farming project. Daarnaast werd er gebrainstormd over de verschillende mogelijkheden van Vertical Farming voor onze eigen regio en kon een bezoek worden gebracht aan een demo opstelling van Urban Crops.

Wat wordt precies bedoeld met Vertical Farming?

Eenvoudigweg gezegd komt Vertical Farming neer op het meerlagig telen van gewassen en levende organismen (vissen, insecten,…). Dit alles vindt plaats in een gecontroleerde omgeving zodat een minimum aan inputstromen, zoals water en bestrijdingsmiddelen, nodig zijn om de teelt succesvol te laten verlopen. Interessant aan deze techniek is dat de beschikbare ruimte efficient wordt benut en er o.a. kan geteeld worden daar waar de consument zich bevindt.

Ondernemers springen op de kar

Tijdens de inspiratiesessie kwamen enkele ondernemers aan het woord, die vandaag al actief zijn met Vertical Farming. We geven u graag een kort overzicht:

 • Millibeter

  • Stefaan Depraetere lichtte toe dat Millibeter sinds september 2012 succesvol actief is in de kweek van de zwarte wapenvlieg (Hermetia illucens). De focus van het bedrijf ligt op onderzoek en ontwikkeling rond de larven van deze vliegensoort, en hun vermogen om organisch afval om te zetten in nieuwe grondstoffen. Doelstelling is om uit de biomassa van de larven nieuwe grondstoffen te puren, en deze duurzame grondstoffen te valoriseren op industriële schaal.
  • Meer info: www.millibeter.be
 • Urban Crops
  • Brecht Stubbe vertelde het verhaal van Vertical Farming vanuit het oogpunt als dienstverlener in de sector. Zij ontwikkelden een geautomatiseerd teeltsysteem, dat volledig op maat en in nagenoeg elke beschikbare ruimte (nieuwe of bestaande loods, kelder, …) kan worden geplaatst. Dankzij dit systeem kunnen het hele jaar door o.a. bladgroenten worden geteeld.
  • Meer info: www.urbancrops.be
 • Urban Smart Farm
  • Pascal De Bondt, de Genste standslandbouwer, zette een project op om via zeecontainers in meerdere lagen kruiden, groenten, vis en schaaldieren te kweken. Het mooie aan dit project is dat alles is opgebouwd volgens een circulair systeem, waardoor inputstromen optimaal worden ingezet. Daarnaast wordt de volledig teelt vermarkt aan de horeca in de regio, zodat lokale productie ook lokaal wordt geconsumeerd. Urban Smart Farm was trouwens één van de laureaten in de Innovatiecampagne van het Innovatiesteunpunt, proficiat daarvoor!
  • Meer info: www.urbansmartfarm.be
 • Caffungi
  • Ahad Eshaghzey is verzamelaar van het koffiedik uit de horeca. Deze is namelijk de ideale voedingsbodem voor lekkere, verse oesterzwammen. Bij Caffungi ontwikkelde men een technologie die het mogelijk maakt om deze oesterzwammen op een optimale manier te telen. Inspirerend en lekker!
  • Meer info: www.caffungi.be

Na afloop van deze inspirerende cases, konden de 60 deelnemers zichzelf de vraag stellen of Vertical Farming voor hen wat kon betekenen. Deze brainstorm bracht een mooi evenwicht van verregaande toekomstgerichte visies en nuchter boerenverstand.

Tot slot werd een bezoek georganiseerd aan de demo opstelling van Urban Crops, om Vertical Farming een de lijve te ondervinden! Het einde van een zeer boeiende dag!

Conclusie?

De voorname conclusie van de sessie bracht aan het licht dat Vertical Farming zeker en vast minstens een deel van de puzzel voor een toekomstgericht Land- en tuinbouw kan zijn. Het efficiënt telen, dicht bij de consument is een belangrijk pluspunt van deze technologie. Hoewel er nog enkele uitdagingen zijn, o.a. op vlak van financiering, kan 2017 wel eens een sterke opgang betekenen van Vertical Farming in onze regio. We zijn alvast benieuwd!

Aan de slag

Heb je een innovatief idee? Of ben je op zoek naar een ideale vestigingsomgeving voor jouw innovatief bedrijf? Neem dan zeker contact op met Kristof ([email protected]) voor verdere informatie!