Agropolis - Agribex - Joke Schauvliege
18 december 2015

Terugblik op een geslaagde Agribex

Afgelopen week was Agropolis aanwezig als standhouder op Agribex, de grootste professionele beurs voor landbouw en groenvoorziening in België. Zowel wij als als de organisatie, kunnen tevreden terugkijken op deze 69e editie. Een dergelijke beurs is immers het ideale platform om het project Agropolis kenbaar te maken bij het grote publiek.

Agribex vond plaats van 8 tot 13 oktober in Brussels Expo. Op dit uniek evenement konden landbouwers, toeleverende industrie, overheden én onderzoekers elkaar ontmoeten. Deze editie zette sterk in op o.a. duurzame landbouw, nieuwe technologieën en smart farming. Agropolis kon hierbij uiteraard niet ontbreken.

Sterke publieke interesse in Agropolis

Voor Agropolis was dit een zeer geslaagde eerste beursdeelname. Via dit platform kon ons project worden bekend gemaakt bij het brede publiek. We merkten vaak dat mensen het verhaal al ergens hadden gehoord en/of gelezen. Mensen die Agropolis nog niet kenden, konden we overtuigen van het belang van ons project.

Daarnaast konden contacten gelegd worden met mogelijks interessante bedrijven en eventuele partnerorganisaties. Als kers op de taart kreeg onze stand ook bezoek van enkele prominente gasten, zoals Minister Joke Schauvliege, Wouter Beke, Herman De Croo en kersvers voorzitster van de Boerenbond Sonja De Becker.

Ook de organisator is tevreden

Zes dagen lang was Brussels Expo de ontmoetingsplaats voor de landbouwsector, maar ook voor professionelen actief in de inrichting en het onderhoud van tuin en groene zones. Beursorganisator Fedagrim eindigt op 105.878 bezoekers. Dat is 7,54 % minder dan de vorige editie (114.518 in 2013). Die daling ligt dus hoger dan de steeds terugkerende daling per editie van 4 à 5% ten gevolge van het krimpend aantal actieve boeren.

Volgens de organisatoren is dit te wijten aan de economische crisis. Desondanks is de sfeer positief. “De verwachtingen van de exposanten waren lager gesteld”, zegt voorzitter Johan Colpaert. “Maar die verwachtingen zijn overtroffen. We zijn dus tevreden met het resultaat ondanks de omstandigheden.” Vooral tevreden zijn de organisatoren dat alle landbouwministers die dit land rijk is de beurs hebben bezocht. “Dit maakt duidelijk dat Agribex als een federale beurs zijn plaats verdient”, stelt Johan Colpaert, “en dat alle ministers daar ook belang aan hechten.

De volgende editie van Agribex gaat alleszins op hetzelfde elan verder. Agribex 2017 vindt plaats van 5 tot en met 10 december opnieuw in Brussels Expo.