4 december 2018

Slotevent Blauwe Keten

Een terugkijk op ons slotevent: Microalgen en eendenkroos, een duurzame toekomst. De aanwezige kunnen het beamen, er zit toekomst in spirulina en eendenkroost.

 Volgende onderwerpen kwamen aan bod: 

  • De teelt van Spirulina, een microalg met potentieel - Elise Vandewoestijne, PCG
  • Extractie van fycocyanine uit Spirulina - Koenraad Muylaert, KU Leuven
  • Fycocyanine toegepast als blauwe kleurstof voor textiel - Brecht Demedts, Centexbel
  • Fycocyanine als natuurlijke kleurstof voor papier/karton, bioplastics en coatings - Fransje Voets, Millvision
  • Spirulina en blauwe kleurstof in voeding - Tom Pauwels, POM Oost-Vlaanderen
  • Economische haalbaarheid en logistiek proces rond de lokale productie van fycocyanine en Spirulina -Tom Pauwels, POM O-Vl
  • Eendenkroos: nieuwe bron van voedereiwit geteeld op restwaters - Reidert Devlamynck, UGent en Inagro
  • Verwerking en toepassing van eendenkroos - Jappe De Best, Avans

Onderzoeker Reindert Devlamynck (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, UGent) legt uit: “Heel wat afvalstromen uit de landbouw bevatten stikstof en fosfor, bijvoorbeeld de restwaters van viskwekerijen of mest van varkens en andere landbouwdieren. In Vlaanderen wordt nog steeds te veel mest geproduceerd om er de aanwezige velden mee te bemesten. Omdat ook de landbouwgrond beperkt is, zochten we naar een manier om die grote hoeveelheid mest op een andere manier toe te dienen. Eendenkroos is een zeer efficiënte filter. Het kan per hectare 1.500 kg stikstof verwijderen. Ter vergelijking: een landbouwer mag volgens de wet maar 170 kg stikstof per hectare toedienen op een veld. Door ons mestoverschot te filteren met eendenkroos, is er 9 keer minder oppervlakte nodig voor dezelfde hoeveelheid mest in Vlaanderen.”
(Bron: UGent)

Meer weten over de Blauwe Keten: bezoek de website. Alle presentaties van het slotevent zijn beschikbaar via mail.

Project ‘De blauwe keten’ is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu. Het project werd mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Noord-Brabant en Limburg.