Agropolis - Yacon voorstelling Inge Moors Jo Brouns Leo Henckens
26 januari 2016

Agropolis lanceert de Yacon als nieuw knolgewas

Nieuwe Limburgse groente vanaf nu verkrijgbaar 

Met veel trots is in Kinrooi de Yacon als nieuwe Limburgse groente voorgesteld. Het nieuwe knolgewas is het resultaat van een samenwerkingsovereenkomst tussen Agropolis, het Proefcentrum voor Groenteteelt, Noliko, de Katholieke Universiteit Leuven en Landbouwbedrijf Henckens-Snijkers, waarbinnen de teelttechnische aspecten en de vermarktbaarheid zijn onderzocht. “Het project kreeg financiële ondersteuning vanuit het Groente-InnovatieFonds (GIF) dat vanuit het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) is opgericht om innovatie en onderzoek binnen de tuinbouw te stimuleren. De provincie Limburg en de Vlaamse overheid voorzien hier 360.000 euro voor onderzoek en ontwikkeling van innovatieve projecten die het Limburgse agrobusinesscomplex rond tuinbouw moeten versterken”, aldus gedeputeerde voor landbouw Inge Moors.

In termen van productie en verwerking speelt de groenteteelt een grote en belangrijke rol in de Limburgse tuinbouw. Limburg heeft er dan ook alle baat bij haar concurrentiepositie te verstevigen en het economisch belang van deze sector te vrijwaren. Om innovatief ondernemerschap dat inzet op het verbeteren van teeltprocessen, nieuwe teelten of teeltvormen en het optimaliseren van verwerkingsprocessen en vermarkting te stimuleren, werd in 2014 het Groente-InnovatieFonds (GIF) opgericht. “Yacomix was één van de projecten uit de eerste oproep. De doelstelling was de Yacon als nieuwe knolgewas te introduceren, die tal van opportuniteiten heeft en tevens door zijn lage calorische waarde een interessant product is voor de voedingsindustrie. Vandaag kunnen we toch met enige trots deze nieuwe groente aan u voorstellen”, zegt gedeputeerde Inge Moors.

Een nieuwe knol, met unieke eigenschappen

De Yacon is het afgelopen jaar geteeld op de Agropolis-site in Kinrooi en deed het hier heel goed. Oorspronkelijk komt het gewas uit het Andesgebergte in Peru, waar het een veel gebruikt product is. De knol is familie van de aardpeer, schorseneer en de zonnebloem. Omdat het een nieuw gewas in de regio betreft, is hij momenteel niet vatbaar voor plagen en ziektes. Hierdoor is hij geteeld zonder tussenkomst van gewasbeschermingsmiddelen.

Goed om te weten is bovendien dat verse knollen een bron zijn van inuline, een complex vruchtensuiker, dat pas in de dikke darm wordt afgebroken. Hierdoor wordt slechts een beperkte hoeveelheid van de vruchtensuiker opgenomen door het lichaam. Naarmate de knollen enkele maanden worden bewaard, wordt de inuline omgezet in o.a. glucose. De knol zal hierdoor een zoetere smaak krijgen, maar verliest dan wel haar gezondheidsvoordeel.

Yacon vanaf vandaag beschikbaar!

Tijdens een degustatiemoment voor Kinrooise restaurants en lokale genodigden, heeft het publiek voor het eerst kunnen proeven van deze groente. De verse Yacon werd verwerkt in verschillende hapjes, zoals een soep, slaatje en een mousse. Na afloop kregen alle aanwezigen enkele knollen mee om er nadien zelf mee aan de slag te gaan. De bedoeling is dat de Kinrooise restaurants zelf gerechten gaan ontwikkelen en de Yacon op de menukaart zetten. Hopelijk staat de Yacon een even mooie toekomst te wachten als de Kinrooise asperge!

Wil u zelf aan de slag gaan met de Yacon? Dat kan! Hij is zowel rauw, maar ook gebakken, gekookt of verwerkt in een soep erg lekker. De knol laat zich goed bewaren op een koele droge plaats. Als hij versneden is, dient hij wel onmiddellijk verwerkt of geconsumeerd te worden omdat het oxidatieproces anders voor bruine plekken zorgt. Besprenkelen met citroensap kan dit proces vertragen.

De verse knollen worden particulier verkocht in de hoevewinkel van het landbouwbedrijf Henckens-Snijkers, op volgend adres:

Henckens-Snijkers, Leo en Carine

Kessenicherweg 27

3640 Kinrooi