Limburg keurt eerste projecten van Droogte Innovatie Fonds goed
Ondergrondse druppelirrigatie en een gebruiksklare toolbox voor de land- en tuinbouwers moeten het gebruik van water in de sector efficiënter en duurzamer maken. Deze twee projecten zijn de eerste die door de Limburgse deputatie goedgekeurd zijn binnen het Droogte Innovatie Fonds (DIF).
Dit fonds dat vorig jaar werd opgericht moet helpen om de Limburgse land- en tuinbouwsector weerbaarder te maken tegen droogte. “Met deze twee eerste projecten investeren we bijna 224.000 euro in een efficiënter watergebruik en innovatieve technieken die de waterbeschikbaarheid ten goede komen. Dit is van cruciaal belang voor de landbouwsector als grote watergebruiker én heeft tegelijk een invloed op de beschikbaarheid van water,” vertelt Inge Moors, gedeputeerde Landbouw (CD&V).
Innovatie en klimaatbestendigheid spelen een belangrijke rol voor de toekomst van de lokale land- en tuinbouw. Het Droogte Innovatie Fonds ondersteunt projecten die betrekking hebben op waterbesparende maatregelen, klimaatadaptieve maatregelen, alternatieve waterbronnen, het vertraagd afvoeren van water, buffering, infiltratie en waterdoorlatende verhardingen, maar ook op precisielandbouw en bedrijfsondersteunende systemen.
“De eerste oproep van het Droogte Innovatie Fonds was meteen een schot in de roos”, zegt Moors. “De jury, met weerman Ruben Weytjens, Anne-Marie Vangeenberghe van het Innovatiesteunpunt, professor Rineau van de UHasselt, Kristof Das van Agropolis en de provinciale diensten Landbouw en Platteland en Water en Domeinen, beoordeelden 7 ingediende projecten om er uiteindelijk 2 te selecteren die een onmiddellijke toepasbaarheid hebben voor de sector.”
Deze goedgekeurde projecten zorgen er mee voor dat land- en tuinbouwers doordacht omgaan met water. Het multiplicatoreffect zal voor een versterkend effect zorgen
Inge Moors – Gedeputeerde Landbouw, provincie Limburg (CD&V)
Innovatieve subirrigatie voor het CIRO-netwerk
Het CIRO-irrigatiesysteem onttrekt water uit grindplassen aan de Maas. Het opgepompte water wordt verdeeld via een leidingennetwerk dat in totaal 80 kilometer lang is. Met dit systeem kunnen ongeveer 2.200 hectare akkers worden beregend. De beregening in de CIRO-perimeter wordt bijna uitsluitend uitgevoerd met haspel en kanon. Om de druk op het CIRO-netwerk te verlagen, en om ook de arbeid die gepaard gaat met de intensieve irrigatieschema’s te verlichten, onderzoekt en demonstreert de Bodemkundige Dienst van België in dit project in welke mate ondergrondse druppelirrigatie een oplossing kan bieden voor een meer efficiënte irrigatie.
Met dit systeem, dat nieuw is in Vlaanderen, worden druppelslangen op een diepte van 30 tot 50 centimeter geplaatst en blijven daar bij eenjarige teelten enkele jaren behouden. “Om dit project te realiseren wordt 120.485 euro voorzien voor een uitgebreid proefveld waarbij de nieuwste technologie wordt gebruikt om bijvoorbeeld ook de efficiëntiewinst te monitoren. Zo kan de teler water, arbeid en energie zo economisch mogelijk inzetten,” weet Moors.
Toolbox voor optimalisatie op bedrijfsniveau
In het tweede project werkt PC Fruit met de Limburgse landbouwpraktijkcentra PIBO-campus en Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL) én met de Watering van Sint-Truiden samen. Zij evalueren het potentieel van lokale maatregelen naar watercapaciteit en -opslag. “Op dit moment blijft de praktische en financiële haalbaarheid en rentabiliteit van bestaande maatregelen voor de land- en tuinbouwer immers vaak nog onduidelijk, waardoor de investering vaak een te hoge drempel blijkt,” verduidelijkt Moors. “Dit project wil individuele land- en tuinbouwers snel en duidelijk zicht geven op welke maatregelen gunstig zijn voor het watergebruik op hun bedrijf. Het project kan rekenen op 103.467 euro steun en zal resulteren in een gebruiksklare toolbox voor alle land- en tuinbouwers.”
In de loop van de maand maart lanceert de provincie Limburg voor de tweede maal een oproep voor het Droogte Innovatie Fonds en stelt opnieuw 250.000 euro ter beschikking voor innovatieve projecten die zorgen voor duurzaam watergebruik, waterzekerheid, alternatieve waterbronnen en innovatieve oplossingen voor de land- en tuinbouw.
“Een goede watervoorziening is ieders bezorgdheid. De afgelopen weken kenden we stevige regen- en sneeuwval wat goed was voor de grondwaterstanden. In onze provincie zien we in 65 procent van de meetpunten een normale tot zeer hoge grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Maar de situatie blijft precair want in de overige meetpunten is de grondwaterstand laag tot zeer laag. We hebben dus nog flink wat regen nodig om terug naar een normale situatie te gaan”, besluit Moors. “Het is en blijft dan ook een aandachtspunt in onze beleidsbevoegdheden. Vorige zomer kenden we een captatieverbod voor ongeveer 80 procent van het Limburgse grondgebied. De impact op de landbouwsector is enorm. Hieraan moet gewerkt worden. Deze goedgekeurde projecten zorgen er mee voor dat land- en tuinbouwers doordacht omgaan met water. Het multiplicatoreffect zal voor een versterkend effect zorgen.”
Bron: VILT verslaggeving