Meer en meer landbouwers zien potentieel in insectenkweek. Als extra bron van inkomsten, als veevoeder of als verwerker van tuinbouwreststromen. Overweeg je zelf ook iets te ondernemen met deze kleine beestjes? Bekijk dan zeker deze videolessen over insecten kweken. Zowel theorie als praktijk komen aan bod. Experts geven professioneel kweekadvies zodat jij binnenkort aan de slag kan.
Ook op Agropolis krijgen we veel vragen over de opstart en de implementatie van insectenkweek op een landbouwbedrijf. Daarom denken wij dat deze videolessen van Inagro interessant zijn voor jou!
Overzicht videolessen insectenkweek
Hieronder vind je de korte filmpjes van Inagro. Diverse aspecten van insectenkweek komen aan bod.
Waarom insecten kweken? Theorie
Wat is de rol van insecten, hoe duurzaam zijn ze nu echt en wat zijn de voornaamste markten?
Belgische wetgeving insectenkweek – deel 1
Wat zijn de voorschriften voor insectenkweek en waarmee mag je insecten voederen?
Belgische wetgeving insectenkweek – deel 2
Wat zijn de afzetmogelijkheden van je geproduceerde insecten? En wat doe je met het restsubstraat of frass van insecten?
Rendabiliteit en verwerking
Wat is de kostprijs voor een kleinschalige meelwormenkweek?
Drie verwerkingstechnieken en enkele recepten van gerechten op basis van insecten
Stap voor stap meelwormen kweken – Praktijk
In deze video leggen we stap voor stap uit welke toestellen je nodig hebt en wat het verschil is tussen produceren en reproduceren van meelwormen. Tot slot overlopen we de levenscyclus van de meelworm, waarbij we telkens uitleggen welke handelingen je op welk moment moet uitvoeren. De uitleg vind je ook in de kweekhandleiding ‘meelwormen kweken’ op www.inagro.be/publicaties .
Stap voor stap zwarte soldatenvlieglarven kweken – Praktijk
In deze video leggen we stap voor stap uit hoe je (larven van de) zwarte soldatenvliegen kweekt. Er komt aan bod welke toestellen je nodig hebt en wat het verschil is tussen produceren en reproduceren. Tot slot overlopen we de levenscyclus van de zwarte soldatenvlieg, waarbij we telkens uitleggen welke handelingen je op welk moment moet uitvoeren. De uitleg vind je ook in de kweekhandleiding ‘zwarte soldatenvliegen kweken’ op www.inagro.be/publicaties.
De videolessen kaderen in de projecten ‘Introsect’ en Bioboost.
Het VLAIO LA-project ‘Introsect’ wordt voor 90% gesubsidieerd door de Vlaamse overheid en mede financieel ondersteund door Boerenbond, Destaco, Agropolis, Mijten dierenvoeders, ABS, Schoeller Alibert, Lessine, Wadudu en Nuscience.
Introsect is een samenwerking tussen Inagro, Thomas More, Hogeschool Vives, ILVO, Nationale Proeftuin Witloof en KU-Leuven
Bron: Inagro