22 October 2021

Voormalige kippenstal wordt omgebouwd tot duurzame larvenkwekerij

Kinrooise larven als innovatieve eiwitbron

 

Kinrooi, 21 oktober 2021 - Global Link Projects, een bedrijf dat zich volop inzet voor de landbouw van de toekomst, heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de kweek van larven. Deze larven, afkomstig van de zwarte soldatenvlieg, zullen ondergebracht worden in een leegstaande kippenstal én groeien op reststromen uit de agrofood sector, waardoor zij een duurzame bron van eiwitten en vetten zijn. Deze innovatieve en duurzame kwekerij zal een eerste stap zijn in de oprichting van een circulair landbouwproject op de site van Agropolis.

 

De zwarte soldatenvlieg is van oorsprong een exotische vliegensoort die bij ons van nature niet voor komt en ook enkel kan overleven bij tropische temperaturen. Het zijn niet de vliegen die de kweek interessant maken, maar wel hun larven. Sabine Van Miert, onderzoeks-manager bij Thomas More legt uit: “De larven zijn immers zeer geschikt voor het omzetten van laagwaardige reststromen naar een hoogwaardig eindproduct. Ze zijn o.a. rijk aan eiwitten & vetten en dus zeer interessant om in te zetten als dierenvoeder.” De toepassingen die voor de hand liggen, zijn voeders voor kippen, vissen en zelfs ook huisdieren.

 

GL-Projects, een blik op de toekomst

Global Link Projects, kortweg GL-Projects, richt zich met haar activiteiten op de landbouw van morgen en is initiatiefnemer van de kwekerij. Het geloof in een duurzame en innovatieve landbouw is zeer sterk aanwezig bij oprichter Dirk van Eersel: “We zien dat de landbouwsector voor enorme uitdagingen staat en helaas vaak negatief in het nieuws komt. Onze betrachting met dit project is om een postief verhaal te brengen en bij te dragen aan de landbouw van de toekomst.”

 

De larvenkwekerij zal worden ondergebracht in een leegstaande kippenstal. De huidige installatie zal volledig worden verwijderd, waarna de stal wordt ingericht met de nieuwste technieken. De kweek gebeurt immers in afgesloten boxen, waardoor er geen enkele vlieg of larve kan ontsnappen. Bovendien wordt er fors geïnvesteerd in klimatisering en luchtbehandeling, om zo de larven in optimale kweekomstandigheden onder te brengen. Onderzoek heeft immers aangetoond dat larven constant 27°C nodig hebben, waardoor we alle warmte en lucht zoveel mogelijk binnen willen houden. Positief voor de larven, én meteen ook aangenaam voor de omgeving!

 

Omgevingsaanvraag wordt ingediend

De gemeente Kinrooi ontvangt weldra een aanvraag tot omgevingsvergunning voor aanpassing van de leegstaande kippenstal. Burgemeester Jo brouns: “Een dergelijk project zet ons als gemeente op de kaart voor de landbouw van de toekomst, een sector die onze gemeente zeer nauw aan het hart ligt. We betrekken onze landbouwers en de omgeving alvast mee in dit verhaal, zodat het project meteen ook een breed draagvlak krijgt”. De buurtbewoners kregen op 21 oktober alvast een eerste inkijk in de plannen. Als alles goed gaat, verwacht GL-Projects einde 2022 volledig operationeel te zijn.

 

Circulair landbouwproject op Agropolis

De larvenkwekerij is een eerste schakel in een volledig nieuwe activiteit die vervolgens op de site van Agropolis zal worden opgericht. De doelstelling is om een circulair landbouwproject op te zetten, waarbij laagwaardige reststromen uit de agrofoodsector worden ingezameld en circulair worden verwerkt tot hoogwaardige grondstoffen. “We werken samen met GL-Projects aan een clusterproject van verschillende activiteiten die op mekaar inspelen en mekaar versterken. Denk hierbij aan een bio-energieproject, een larven- & algenkwekerij en mogelijks ook een serre- & visproject. De output van de ene, wordt zo een waardevolle grondstof voor de andere.” vertelt Kristof Das, Manager van Agropolis.