2020Dec 10

Agro Winteravonden: 4 online sessies voor land- en tuinbouwers

Agropolis

 

Samen met het Innovatiesteunpunt organiseert Agropolis, tijdens de wintermaanden, 4 online sessies over inspirerende topics. Iedere sessie behandelt een praktijkgericht onderwerp, waar u als land- of tuinbouwer in het volgende seizoen meteen mee aan de slag kan gaan. Kies welke sessies jij wil volgen, schrijf je in en ontvang een link om in te loggen.

 

 Programma 

 

10/12/2020 – Bankerfields

  • Spreker: Guido Sterk – Zaakvoerder IPM Impact

  • Moderator: Kristof Das - Agropolis 

Uw spreker, Guido Sterk, is een ervaren specialist op het gebied van geïntegreerde gewasbescherming - ook wel Integrated Pest Management (IPM) genoemd. Met zijn bedrijf IPM Impact voert hij specialistische proeven uit, waarbij vooral wordt gekeken naar nevenwerkingen van middelen op nuttige insecten. Ook voorziet hij opdrachtgevers, uit zowel de chemische als biologische industrie, van slimme en effectieve IPM-strategieën. 

Om meer nuttige insecten de gewassen in te trekken, kunnen telers overwegen om enkele banen of stroken met 'lokplanten' aanleggen - ook wel banker fields genoemd. In uien zouden dat bijvoorbeeld aardbeien, maïs, vlas of klaver kunnen zijn. Deze plantsoorten stimuleren de ontwikkeling van nuttige insecten. Tijdens deze sessie komt u meer te weten over deze bankerfields en de toepassing er van.

 

14/01/2021 – Water, elke druppel telt – Een update rond duurzaam waterbeheer in de land- en tuinbouw

  • Spreker: Stijn Bossin, coördinator Innovatiesteunpunt

  • Moderator: Kristof Das

Water is onmisbaar op het land- en tuinbouwbedrijf. Het is een hulpbron en een noodzakelijk productiemiddel. Maar water word steeds een schaarser goed. Hoe gaan we hier duurzaam mee om? Waar zet de provincie Limburg specifiek op in?  Welke technieken zijn actueel en welke voorbeelden zijn succesvol? Dit alles komt u te weten tijdens deze sessie. 

 

28/01/2021 – Nieuwe opportuniteiten voor hernieuwbare energie

  • Spreker: Marleen Gysen,  Innovatieconsulent energie

  • Moderator: Kristof Das

​​Landbouwbedrijven hebben veel potentieel om bij te dragen tot de verschillende energiedoelstellingen in Europa. Maar is het met de nieuwe steunmatregelen nog steeds interessant om zonnepanelen om mijn landbouwbedrijf te plaatsen? Wat zal de digitale meter en de nieuwe tariefstructuur voor mij betekenen?

De energieconsulenten van het Innovatiesteunpunt geven duiding bij enkele belangrijke uitdagingen én kansen die bij de energietransitie komen kijken. Ze loodsen je in 6 stappen mee naar een energie-efficiënt bedrijf, waarbij meer uitleg wordt gegeven over nieuwe wetgeving met betrekking tot energie.

 

11/02/2021 – Verbreding in de land- & tuinbouw, welke opties hebben we?

  • Spreker: Patrick Pasgang - Innovatieconsulent - afzet, verbreding, korte keten & nieuwe businessmodellen

  • Moderator: Kristof Das

Elk land- en tuinbouwbedrijf is verschillend. Nadenken over de gepaste bedrijfsstrategie is cruciaal voor de bedrijfszekerheid en de toekomst van het bedrijf en zijn opvolgers. Sommige kiezen voor uitbreiding en specialisatie, anderen voor een multifunctionele bedrijfsvoering. Multifunctionele landbouw combineert diverse ‘functies’ op het landbouwbedrijf. Naast de traditionele landbouw wordt er bewust gekozen voor landbouw verbredende activiteiten. De oorzaken zijn divers, de opties mogelijks nog diverser. Een ‘one-fit-all’ optie bestaat niet.

Patrick Pasgang neemt je mee in deze keuze en geeft een overzicht aan mogelijkse opties via concrete voorbeeldbedrijven.

 

 Praktisch 

​Start: 20u00
Einde: 21u00

AGENDA:

Intro
Spreker
Q&A

 Inschrijven 

Inschrijven is gratis, maar wel verplicht. De dag voor het webinar ontvang je een link om in te loggen. Meer info? Lieze Stijven, 089 41 09 00 of [email protected]

Schrijf je hier in