8 February 2019

Regering wil met Cannabisbureau teelt medicinale wiet reguleren


Open Vld, CD&V en MR hopen op steun van N-VA

BRUSSEL De overheid wil met de oprichting van een Cannabisbureau de productie van medicinale cannabis legaliseren en zelf in handen nemen, naar Nederlands voorbeeld. De partijen van de minderheidsregering – Open Vld, CD&V en MR – hebben daarvoor een wetsvoorstel klaar en hopen nu op de gedoogsteun van ex-coalitiepartner N-VA. - Timmie VAN DIEPEN

Vandaag is de productie van medicinale cannabis in ons land strikt verboden. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) werkte de afgelopen maanden aan een wettelijk kader om de productie toe te laten, maar door de val van de regering belandde dat plan in de prullenbak.

Regeringspartijen Open Vld, CD&V en MR zoeken daarom via parlementaire weg naar een nieuwe meerderheid. Gisteren dienden Kamerleden Nele Lijnen (Open Vld), Els Van Hoof (CD&V), Raf Terwingen (CD&V) en Damien Thiéry (MR) een wetsvoorstel in dat voorziet in de oprichting van een Cannabisbureau, onder de vleugels van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). De plannen komen overeen met wat De Block van plan was.

Cannabisbureau

Het Cannabisbureau zal volgens de plannen instaan voor de volledig organisatie van de teelt van medicinale cannabis en moet de laatste hindernis wegnemen voor de legale productie in ons land. “Het Cannabisbureau zal zowel zorgen voor de vergunningen van de gronden waarop geteeld mag worden als het vergunnen van de telers die de medicinale cannabis effectief zullen produceren”, zegt Nele Lijnen.

De teelt zelf zal dus niet door de overheid gebeuren, maar door privébedrijven. Die willen in eerste instantie inzetten op het onderzoek naar toepassingen van medicinale cannabis. “Als het daarna tot grootschaligere productie komt, zal het Cannabisbureau de oogst aankopen en er controle over uitoefenen. Zo krijgt de overheid het volledige monopolie op de handel en de in- en uitvoer van medicinale cannabis.”

Het wetsvoorstel werd gisterennamiddag in overweging genomen in de Kamer. Een parlementaire meerderheid is er voorlopig nog niet, maar Open Vld, CD&V en MR hopen op de steun van ex-coalitiepartner N-VA. De komende weken zal het wetsvoorstel besproken worden in de commissie Volksgezondheid, waar zal moeten blijken of N-VA effectief achter de legalisering van de productie staat.

Met het Cannabisbureau krijgt de overheid het volledige monopolie op de handel en de in- en uitvoer van medicinale cannabis. - NELE LIJNEN

Gevoelig voor N-VA

Kamerlid Valerie Van Peel wilde gisteren liever geen standpunt innemen over het voorstel. Haar Limburgse collega Steven Vandeput zegt dat zijn partij de teksten op hun inhoud zal beoordelen. “We zijn niet bij voorbaat tegen, maar we hebben wel enkele bezorgdheden, onder andere hoe we de productie gaan controleren.”

Voor N-VA ligt de kwestie gevoelig, omdat de partij tegen elke vorm van drugs is en zich de afgelopen jaren heeft geprofileerd met de War on Drugs in Antwerpen, waar ook het bezit van cannabis sinds het aantreden van burgemeester Bart De Wever niet langer wordt gedoogd. Nu diezelfde drug toelaten voor medicinaal gebruik, is voor de partij dus niet vanzelfsprekend.

Als N-VA niet mee wil, wordt in de richting van Ecolo/Groen, sp.a en PS gekeken voor een alternatieve meerderheid.

Nederland en Duitsland

Open Vld, CD&V en MR maken zich sterk dat er genoeg wetenschappelijke bewijzen zijn dat het onderzoek naar en (op termijn) de teelt van medicinale cannabis nuttig is. Ze wijzen in hun wetsvoorstel op de potentiële toegevoegde waarde van medicinale cannabis in vergelijking met klassieke medicijnen. “Steeds meer landen erkennen dat ook”, zegt Lijnen, die verwijst naar het voorbeeld van buurlanden Nederland en Duitsland. “Daar is de productie wel toegelaten, onder controle van een gelijkaardig regeringsbureau.”

Het gebruik en de verkoop van medicinale cannabis blijven in ons land op dit moment wel nog altijd onderworpen aan zeer strenge voorwaarden. Tot nu toe legaliseerde minister De Block maar één geneesmiddel op basis van medicinale cannabis, namelijk de mondspray Sativex. Die dient voor de behandeling van spasmen bij patiënten die lijden aan multiple sclerose.

Geen verslaving

Het huidige wetsvoorstel opent de mogelijkheid voor onderzoek naar en productie van medicinale cannabis, maar wijzigt niets aan de voorwaarden voor het gebruik ervan. Daarvoor is het wachten op bijkomend wetgevend werk, al rijpen ook wat dat betreft de geesten. “Dit heeft niets te maken met de legalisering van wiet”, zegt Els Van Hoof (CD&V). “De THC-waardes zijn dusdanig laag dat er geen gevaar is op verslaving. De enige bedoeling is het draaglijk maken van het leven van patiënten met bijvoorbeeld ALS. Zij moeten op dit moment hun producten in het buitenland halen, maar wie garandeert dat die kwaliteitsvol zijn? Daarom kunnen we de productie beter in eigen land organiseren en standaardiseren onder toezicht van het Cannabisbureau, zodat we het lijden van deze mensen kunnen verzachten.”


Cannabis kan Kinrooi 1.500 jobs opleveren

KINROOI Als ze ergens zitten te wachten op de legalisering van de productie van medicinale cannabis, dan is het wel in Kinrooi. De start-up Rendocan wil er de komende jaren een kweekruimte bouwen waar uiteindelijk 1.500 mensen werk kunnen vinden.

Als alles goed gaat, krijgt Rendocan volgende week van de provincie Limburg een bouwvergunning voor het eerste productiegebouw op de terreinen van het landbouwbedrijventerrein Agropolis, langs de Maas tussen Kessenich en Geistingen (Kinrooi). “De bouwvergunning alleen al heeft ons 200.000 euro gekost. Alles is zo goed als klaar om te beginnen bouwen, al wachten we natuurlijk op het wettelijk kader”, zegt CEO Joris Vanvinckenroye (foto). “Van zodra het Cannabisbureau er is, kunnen we een licentie aanvragen om medicinale cannabis te gaan telen en ons budget samen te brengen. Bij investeerders is er enorm veel interesse voor ons project.”

24 voetbalvelden cannabisplantjes

“De bouwvergunning, die normaal gezien volgende week wordt afgeleverd, beslaat een oppervlakte van 6.200 m². Goed voor 150 tot 250 jobs en een investering van 25 miljoen euro. In eerste instantie gaat het vooral om klinisch onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen, in samenwerking met bestaande geneesmiddelenfabrikanten.”

“Op termijn – we denken aan drie jaar na de opstart – willen we opschalen en een bijkomende, grote productiefaciliteit van 12 hectare (of 24 voetbalvelden, nvdr.) bouwen. We spreken dan over 1.500 jobs. Hoe groot de investering daarvoor zal zijn, daar hebben we nog geen zicht op.”

Het zijn hoe dan ook enorme cijfers. Vanvinckenroye begrijpt de scepsis daarover, maar “de wereldwijde tendens is aan het veranderen, kijk maar naar wat de Wereldgezondheidsorganisatie over medicinale cannabis zegt”, zo zegt hij vanop een conferentie over het thema in Parijs. “Hier wordt al gesproken over productiefaciliteiten van 100 hectare in Denemarken. Die 12 hectare in Kinrooi valt dus nog reuze mee.” (tvd)

BRON: www.hbvl.be