Project Entomatisation: automatisatie van de kweek van meelwormen

Volgens recente peilingen zijn 3 van de 4 consumenten bereid om insecten te eten. Insecten zijn dan ook een uitermate geschikte eiwitbron ter aanvulling van vlees. De laatste jaren zijn dan ook heel wat voedingsbedrijven gestart met het verwerken en aanbieden van eetbare insecten. Deze bedrijven blijven groeien en zien jaar na jaar hun omzet verhogen. De vraag naar verse en gebruiksklare insecten wordt dus ook alsmaar groter Maar het aanbod moet de vraag kunnen volgen.

Een opschaling en automatisatie bij de kweek is hiervoor essentieel. In het TechnologieTransfer-project wil VIVES Hogeschool bestaande automatisatietechnieken gaan toepassen in de kweek van meelwormen. Uiteindelijke doelstelling is een duidelijke verhoging  van de productiecapaciteit. Hiermee kan men inspelen op de stijgende vraag enerzijds maar nog belangrijker is het optimaliseren van de procesefficiëntie en het drukken van de productiekost.

Tijdens het tetraproject zullen de technische voorwaarden en richtlijnen voor optimalisatie in kaart gebracht worden. Leden van de gebruikersgroep zullen een directe toegang krijgen tot deze resultaten. Deelaspecten van de productielijn zullen eerst afzonderlijk worden geautomatiseerd en via testcases worden gevalideerd bij bedrijven uit de gebruikersgroep. Uiteindelijk wordt een volledige demo-opstelling gebouwd waaraan ook praktische handleidingen aan verbonden zullen zijn.  Producenten zullen hiermee direct aan de slag kunnen om de kweek te optimaliseren, leveranciers van automatisatietechnologie krijgen hierbij mogelijkheden om een nieuwe markt aan te boren en met behulp van de opgebouwde kennis kunnen zijn onmiddellijk aan de slag. Als lid van de gebruikersgroep, staat Agropolis op de eerste rij voor de opvolging en disseminatie van de projectresultaten. 

Onderzoekspartners

  • Hogeschool VIVES: expertisecentra agro- en biotechnologie en product- en procesontwikkeling
  • Sirris: Sirris biedt bedrijven ondersteuning om technologische innovaties uit te werken, met behulp van hun expertise in automatisatie en hun hightech infrastructuur kan de nieuwe toepassing van bestaande technologie worden uitgetest
  • Inagro: Inagro biedt de nodige ondersteuning via hun expertise in de kweek van meelwormen

 

[email protected] + 32 51 23 23 30 www.vives.be