Tasty Yacon - Logo
14 november 2017

Tasty Yacon, lekker fris met een stevige “bite”

Na een eerste testjaar in 2016, is men vandaag in Kinrooi helemaal klaar om de Yacon naar de consument te brengen. Het nieuwe knolgewas, oorspronkelijk afkomstig van het Andesgebergte, heeft een identiteit gekregen en ligt vanaf vandaag ook al bij enkele Carrefour supermarkten in de rekken.

De Kinrooise Yacon is familie van de aardpeer, schorseneer en de zonnebloem en wordt momenteel geteeld zonder tussenkomst van gewasbeschermingsmiddelen. Goed om te weten is bovendien dat verse knollen een bron zijn van inuline, een complex vruchtensuiker, dat pas in de dikke darm wordt afgebroken. Hierdoor wordt slechts een beperkte hoeveelheid van de vruchtensuiker opgenomen door het lichaam. Naarmate de knollen enkele maanden worden bewaard, wordt de inuline omgezet in o.a. glucose. De knol zal hierdoor een zoetere smaak krijgen.

Tasty Yacon

Yacon is een heel nieuw en dus ook onbekend landbouwgewas. De consument hiermee vertrouwd maken kan alleen wanneer ook een identiteit wordt toegekend aan het product. Dit project kon rekenen op 26 000 euro ondersteuning vanuit PlattelandPlus, een plattelandsprogramma van de provincie Limburg en de Vlaamse Overheid. Samen met de gemeente Kinrooi en Agropolis werd in totaal 40 000 euro geïnvesteerd om de Kinrooise Yacon in de markt te zetten.

Inge Moors, gedeputeerde van landbouw en platteland, is alvast tevreden met dit initiatief: “Via dit project kunnen we de Yacon bekend maken bij de Limburgse consument als nieuw lokaal geteeld landbouwproduct. In samenwerking met lokale landbouwers en een aantal ambassadeurs kan de Yacon naar de Limburgse keuken gebracht worden.”

Het project leidde ertoe dat de Kinrooise Yacon werd omgedoopt tot “Tasty Yacon”. Deze naam dekt in 1 keer de hele lading, namelijk een smakelijk, fris knolgewas met een lekkere “bite”. Daarnaast werd ook een logo ontworpen en werden recepten in de vorm van bereidingsvideo’s en receptkaarten uitgewerkt. Dit alles is terug te vinden op www.tastyyacon.be.

Astrid Kühlkamp, Foodmarketing4u, gaf mee vorm aan het verhaal: “We kiezen voor een tweesporen vermarktingstrategie. Enerzijds willen we dat de professionelen aan de slag gaan met Yacon. Dit is een langere, maar zeker effectieve route naar de consument. Daarnaast is Carrefour in de regio bereid om de directe consumentenbenadering een podium te geven. Mensen moeten de smaak vooral zélf gaan proeven en geïnspireerd raken door onze bijgeleverde recepten.”

Aan die professionelen werd al een sleutelrol toegekend in de ontwikkeling van Tasty Yacon. Kristof Das, Agropolis Kinrooi: “Na een oproep in het voorjaar, kregen we aangename reacties uit verschillende hoeken. Zo engageerden o.a. Belorta, Carrefour, Honinx bvba, Smartmat, Traiteur Peter Cremers, Chefkok Wilfried Beliën (Limburg op Smaak), Botel Ophoven én Foodcon zich om de schouders onder het project te zetten. Zij hebben dus mee identiteit gegeven aan onze Kinrooise Yacon.”

Gin & Pickles?!

Enkelen van de ambassadeurs waren zelfs zo enthousiast over de Yacon, dat ze er zelf mee aan de slag gingen. Een overzicht:

  • Erica Rutten van Foodcon nam Yacon op in haar boek “De Bewuste Bourgondiër”, als onderdeel van een gezond voedingspatroon.
  • Daarnaast ontwikkelde Chef Wilfried Beliën een eigen “Yacon-pickles”, onder de naam “Will’s magic pickles”. Hier zorgt de Yacon voor een leuke “bite”, waardoor de pickles extra knapperigheid krijgt.
  • Traiteur Peter Cremers ontwikkelde zelfs een Gin op basis van Yacon. Deze wordt binnenkort in gelimiteerde oplage op de markt gebracht.

Verkooppunten

De verse knollen worden particulier & professioneel verkocht in de hoevewinkel van teler Henckens-Snijkers, op volgend adres: Henckens-Snijkers, Leo en Carine, Kessenicherweg 27, 3640 Kinrooi

Daarnaast zal de Yacon vanaf vandaag ook te vinden zijn in de Carrefour winkelpunten van Maaseik, Alken, Maasmechelen, Opglabbeek en Kessel-Lo.

 

Meer info: www.tastyyacon.be of op Facebook

 

Mede mogelijk gemaakt door:

Logo Vlaanderen
Logo Agropolis